Εμείς

Όλοι ΜΑζΙ

Όλοι ΜΑζΙ

Image

Η Φιλοσοφία μας ή πώς βρεθήκαμε «ΜΑζΙ».


Σε πρώτο επίπεδο το “ΜΑζΙ” είναι ένα εγχείρημα που έχει στόχο να προωθήσει στις ευρωπαϊκές αγορές βιολογικό έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο καθώς και κάποια ακόμη προϊόντα της ελληνικής φύσης, όπως το μέλι και τα βότανα. Και να το πετύχει αυτό, με τους όρους της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο ποιότητας, δίκαιη ανταμοιβή των παραγωγών και όσων εργάζονται για αυτούς, ενώ ταυτοχρόνως θα το καθιστά διακριτό και ξεχωριστό ως ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν.
Όμως στα 5 χρόνια της λειτουργίας του, το εγχείρημα που ονομάζεται “ΜΑζΙ” και έφερε πράγματι “μαζί” πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων στην Ελλάδα, στη Γερμανία και την Αυστρία, και που φιλοδοξεί να ανοίξει τα φτερά του και σε άλλες χώρες, αποδεικνύεται κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

 To «Μαζί» γεννήθηκε στη συμβολή δύο ρευμάτων, που αναδύθηκαν, με όρους ανάγκης αλλά και επείγοντος, κατά τη διάρκεια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα από το 2010 και μετά. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, που πήρε διαστάσεις ακόμη και ανθρωπιστικής κρίσης, ζητούσε απαντήσεις και λύσεις, κοινωνικές και πολιτικές. Από τη μια, λοιπόν επανήλθε στο προσκήνιο η έννοια και οι πρακτικές της αλληλεγγύης, κι από την άλλη, ιδέες και απόπειρες σχεδιασμού και οργάνωσης μιας διαφορετικής, εναλλακτικής οικονομίας, ενός άλλου τρόπου παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, με όρους αλληλεγγύης, συνεταιριστικής δουλειάς, βιωσιμότητας, σεβασμού στο περιβάλλον αλλά και στην εργασία.

Οι πρώτες, οι πρακτικές της αλληλεγγύης, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είτε από φορείς, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες στο εξωτερικό, ήταν μια πρώτη απάντηση στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ελληνική κοινωνία. Οι δεύτερες, οι απόπειρες να γίνει πράξη μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομία, την παραγωγή και την εργασία, ήταν κυρίως  μια προβολή στο μέλλον, ένα πολιτικό όραμα που επιθυμούσε να γίνει ρεαλιστική απάντηση για τα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει η καπιταλιστική κρίση.

Το «Μαζί» κατάφερε να φέρει κοντά ανθρώπους από χώρες που ο κυρίαρχος λόγος τις τοποθετούσε στερεοτυπικά σε αντίθετους πόλους, συδαυλίζοντας ακόμη και το μίσος ανάμεσά τους. Αφετηρία του υπήρξε, από τη μια, το ισχυρό ρεύμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε από πολιτικές συλλογικότητες και κοινωνικές πρωτοβουλίες στη Γερμανία και την Αυστρία, και, από την άλλη, η πίστη στην πρωτογενή παραγωγή και στις δυνατότητες της  αγροτικής οικονομίας να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και επισιτιστικών κινδύνων.

Σήμερα, 5 χρόνια μετά, το «Μαζί» είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να πει πως πέτυχε και πως κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του αρχικού οράματος που το δημιούργησε.

Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου ιδρύθηκαν τρεις συνεταιριστικές επιχειρήσεις-εργαλεία που συνεργάζονται με έναν κοινό στόχο: (α) η «Μεσσήνης Γαία» στον Δάρα Μεσσηνίας, που παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, βραβευμένο στην Ελλάδα και τη Γερμανία, (β) η «Solidaritrade», συνεταιρισμός καταναλωτών στο Βερολίνο, που αναλαμβάνει τη διακίνηση των προϊόντων «ΜΑζΙ» στη Γερμανία, και (γ) η «SoliExpo -Αλληλέγγυες Εξαγωγές», που συντονίζει το εγχείρημα, αναπτύσσει και φροντίζει το πανευρωπαϊκό δίκτυο και διοργανώνει, σε συνεργασία με κοινωνικά και αλληλέγγυα δίκτυα, τις καμπάνιες προβολής και διάθεσης των προϊόντων στην Ευρώπη.

Όλοι οι παραπάνω συντελεστές έχουμε συμφωνήσει και τηρούμε απαρέγκλιτα κάποιες βασικές αρχές, αυτές του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Από αυτές αντλούμε τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το εγχείρημά μας.

Αλληλεγγύη: Η βασική ιδιαιτερότητά του «ΜΑζΙ», ότι πλάι στο δίκτυο των συνεταιριζόμενων παραγωγών, λειτουργεί ένα δίκτυο αλληλέγγυων και ενεργών καταναλωτών, συλλογικοτήτων ή προσώπων που αναλαμβάνουν να τρέξουν στις πόλεις και τις χώρες τους τις καμπάνιες μας και να προωθήσουν τα προϊόντα μας. Δεν σταματάμε όμως εδώ, το «ΜΑζΙ», γέννημα του ευρωπαϊκού κινήματος αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κρίσης, προσφέρει το ίδιο έμπρακτα και σε σταθερή βάση αλληλεγγύη στις δομές που επιλέγουν οι συλλογικότητες που το αποτελούν. Κατά την πενταετή αδιάκοπη και αναπτυσσόμενη δράση μας, πάνω από 100.000 ευρώ έχουν δοθεί σε κοινωνικά ιατρεία, δομές αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες, κοινωνικά στέκια κ.ά. Το ποσό αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι για κάθε λίτρο ελαιόλαδου που πωλείται, ένα ευρώ –αυτό που αποκαλούμε «ευρώ της αλληλεγγύης»– διατίθεται σε αλληλέγγυες δομές και δράσεις.

Image
Image

Related Articles

Βιωσιμότητα

Βιωσιμότητα

Διαφάνεια

Διαφάνεια

Αλληλεγγύη

Αλληλεγγύη

Ποιοι είμαστε

Μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που προωθεί τα καλά αγαθά της Ελληνικής Γης στην Ευρώπη. Ερευνούμε, ανακαλύπτουμε, σχεδιάζουμε, τυποποιούμε και ταξιδεύουμε τα Συνεταιριστικά προϊόντα "ΜΑζΙ" εκεί όπου συναντούν ανθρώπους που θα τα γευτούν, θα τα αγαπήσουν και θα τα σεβαστούν!

Οι συνεργάτες μας